Zétényi Tamás

zetenyi-tamas-dargay-marcell-original-61491“Zétényi ihletett csellózása minden pillanatban maga volt a zenével való feltétlen azonosulás” (Csengery Kristóf: CSEH KEDÉLLYEL, Élet és Irodalom, 2014. március 21.)

 

“Zétényi érzékeny muzsikus, nyilvánvalóan mélyen elkötelezve Liszt kamarazenéje iránt, harmóniában a zeneszerző sötétebb hangulataival. Zétényinek olyan vibrátója van, melyet végtelen változatossággal használ, és amely az érzelmek minden árnyalatát kifejezi. Valójában olykor vibrátó nélkül játszik, és suttogó hangokat varázsol elő hátborzongató felhangokkal”
(Joan Reinthaler: Cellist Tamás Zétényi plays Liszt at the Library of Congress, The Washington Post, 2011.06.01.)

 

Zétényi Tamás generációjának kiemelten foglalkoztatott kamaramuzsikusa. Az elmúlt szezonokban évente több tucat kamarazenei és ensemble műsorban működött közre, olyan együttesek tagjaként, mint az UMZE, a ZAK Ensemble, a THReNSeMBle, a Componensemble, a Musicien Libres, a CentriFUGA vagy a Rondino Együttes.Alapító tagként játszik továbbá a Classicus Ensemble-ban, a Classicus Quartetben és a Trio Passacagliában, illetve fellépett továbbá mint a Trio Inception, a Ludium Együttes, a Quaartsiluni Ensemble, a BHKZ Zenekari Akadémia és a Ferencvárosi Kántorátus tagja is, illetve közreműködött a Krétakör produkcióiban.

A 2015/16-os szezon kiemelkedő eseményei lesznek Classicus Quartet Bartók/Dobszay hangversenye Bartók Béla halálának 70-ik évfrodulóján, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít. Hasonlóan jelentős eseménynek ígérkezik a magyar jazz kiemelkedő alakjával, Gadó Gáborral közös koncertek, amelyen a tavalyi sikeres BHKA-s fellépést továbbgondolván, a kortárs komolyzene és a jazz határvidékeit térképezik fel az előadók. A tervek között szerepel még több ősbemutató (Balogh Máté, Dargay Marcell, a CentriFUGA zeneszerzői), továbbá a Zeneakadémián egy koncertsorozat, amelyen Beethoven összes szimfóniája korabeli kamarazenei átiratban lesz hallható.

2016 tavaszán jelenik meg a BMC gondozásában Kruppa Bálinttal és Tornyai Péterrel rögzített felvételte, amelyen Bach háromszólamú invenciónak vonóstrió átiratai mellett Kurtág György: Jelek, Játékok, Üzenetek sorozatának szintén a vonóstrióra íródott darabjait játsszák. A műsort a Kurtág 90 rendezvénysorozat keretei között mutatják be a közönségnek.

Zétényi Tamás 2014/15-ös szezonban is több tucat szóló és ensemble hangversenyen működött közre, közöttük több külföldi koncert mind a Classicus Quartettel, mind a Rajk Judittal (alt) és Kéringer Lászlóval (tenor) alapított Trio Passacaglia felállással. Ebben a szezonban is több ősbemutatóban működött közre, többek között Sándor László,  Tornyai Péter, és Horváth Balázs darabjaiban. Az évad kiemelkedő eseménye volt továbbá Dobszay László vonósnégyesének újkori bemutatója, valamint a Doktorandusz Önkormányzat és a Liszt Múzeum segítségével létrejövő, a Kései Liszt című előadással egybekötött hangverseny.

A Classicus Ensemble alapító tagjaként Fejérvári Zoltánnal, Palojtay Jánossal és Tornyai Péterrel immár negyedik éve szervez és játszik rendszeres koncerteket, többek között a CEU Artist-in-Residence programja keretei között is, ahol évi nyolc műsort prezentálnak. Ezek mellett felléptek már a Zeneakadémián, a Bartók Rádió által sugárzott élő közvetítésekben, illetve az USA-ban is több koncerten.

Zétényi Tamás jelenleg a Zeneakadémia utolsó éves DLA hallgatója. Disszertációján, amelynek címe “1914-15: Egy kultúrmorfológiai csomópont a gordonkairodalomban”, Péteri Lóránt vezetésével dolgozik.

A 2010/11-es tanévet a Bard College-ban töltötte mint Visiting Fellow. Itt elsődlegesen  kamarazenei együttesekkel foglalkozott (közreműködés, betanítás, koncertek szervezése). A Kalmia String Quartet tagjaként több tucat koncertet adott, számos kortárs amerikai kvartettet bemutatva. Több CD-t is készítettek a Navona és Albany kiadóknál, és felléptek többek között a New York-i WMP Concert Hallban, illetve a bostoni Jordan Hallban.

Zétényi Tamás 1985-ben született. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, mivel első díjat nyert a Starker János Országos Csellóversenyen, felvételt nyert a Zeneakadémiára, ahol Onczay Csaba, majd Koó Tamás növendéke lett. Egy-egy félévet töltött a berlini Universität der Künste-n Wolfgang Boettcher irányításával, valamint a New York Állam-beli Bard College-on, ahol Peter Wiley és Luis Garcia-Renart voltak a tanárai.

Diplomájának megszerzése óta Varga István rendszeres iránymutatásával tökélesíti hangszeres tudását. Olyan művészek mesterkurzusain vesz rendszeresen részt, mint Perényi Miklós, Fenyő László, Mérei Tamás, Heinrich Schiff, Irene Sharp, és Guido Schiefen.

 

zetenyitamas.hu