Tornyai Péter

06-Tornyai-szerzoi-est-foto-Zeneakademia-Felvegi-AndreaTornyai Péter 1987-ben született. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; hegedűtanára Kertész István, zeneszerzés-tanára Jeney Zoltán.

Hegedűsként és brácsásként elsősorban klasszikus és kortárs zenét játszó kamarazenei együttesekkel lép fel, köztük a Rondo Quartettel, a THReNSeMBle együttessel és a Ludiummal.

Az elmúlt években a Zeneakadémia zeneszerzés-versenyein 1., 2. és 3. díjat is szerzett. 2011-ben egy első díjat és két különdíjat nyert az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző-versenyén. A Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyesverseny felkérésére vonósnégyest komponál; ez lesz a verseny kötelező darabja. ’Ach Gott und Herr’ című kompozícióját az Anima Musicae Chamber Orchestra a bécsi Musikverein hangversenytermében is bemutatta. Részt vett Csapó Gyula, Johannes Schöllhorn (2008), Nigel Osborne (2009, 2010), Krzysztof Penderecki (2010) és Larry Polansky (2011) mesterkurzusain.

Péterről írták

A bécsi Konzerthaus a 2012-13-as évadban ünnepli fennállása 100. évfordulóját. Ebből az al-kalomból az intézmény zeneszerzői versenyt hirdetett tíz kategóriában, Towards the Next 100 Years mottóval. A vonós kamarazenekari kategóriában a zsûri Tornyai Péter Ach Gott und Herr címû darabját találta a legjobbnak. (Muzsika, Hírek 2012. április)
Tornyai Péter Lisztharmatos elégiája Liszt gordonkára, zongorára, hárfára és harmóniumra írt 1. elégiájára rezonál, azonos hangszer-összeállítás segítségével. A csúfondáros cím ellenére a kísérletből nagyon is komoly, kifejezetten ihletett darab született. Az „éjszaka zenéje” ideáját Tornyai a szokatlan együttesből elővarázsolt fantáziadús, sokszor varázslatos hangzásokkal (a mély rézfúvóktól a cseleszta-hangzás imitálásáig), a zenei szövet plaszticitásával és áttörtségével tette jellegzetessé, egyszerivé. (Revizor, Liszt Ferenc és a fiatalok 2011.10.15.)
Tornyai Pétert generációja legígéretesebb tehetségének gondoljuk, mostani darabjában is több ígéretes és figyelemreméltó megoldást hallhattunk (Fidelio, Különvélemény 2011.02.22.)
A kamarazenekari kategóriában Tornyai Péter négytételes QuatreQuatuor című munkája nyerte az első díjat. A 24 éves zeneszerző tehetségéről, zeneszerzői nyelvének különlegesen mély intellektualizmusáról már korábban is meggyőződhettem. (…) Tornyai tehetségének igazi bizonyítékát pedig az utolsó tételben fedeztem fel: a korántsem feddhetetlen előadás dacára a mű záró szakaszában sok mágikus pillanat megszületésének lehettünk fültanúi. S bár a gálakoncert éjszakáján mást gondoltam, most úgy látom, hogy a mű gondolatgazdagsága és kompozíciós igényessége méltóvá tette Tornyait az első helyezésre. (Molnár Szabolcs, Muzsika)