Fejérvári Zoltán

junior-prima-dijasok-hangversenysorozata-3-fejervari-zoltan-zongoraestje-474-279-71825Fejérvári Zoltán Budapesten született 1986-ban. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Kékesi Judit, Wagner Rita, Kemenes András és Várjon Dénes növendékeként. 2006 és 2008 között Dmitrij Baskirov és Claudio Martínez osztályába járt a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémián. 2011-­ben szerzett kitüntetéses diplomát a Zeneakadémián.

Tanulmányévei alatt rendszeresen részt vett Kurtág György, Rados Ferenc valamint Schiff András kurzusain. Számos nemzetközi fesztivál résztvevője volt, úgy mint Tiszadobi Zongorafesztivál, Encuentro de Música de Santander, “Lisztomania” Chateauroux, Prussia Cove “Open Chamber Music”, Kronberg “Chamber Music Connects the World”, Marlboro Music Festival.

Több nemzetközi verseny díjazottja: első díjat szerzett a cantù­i Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban valamint második díjat a James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyen az Egyesült Királyságban és a Ricard Viñes Nemzetközi Zongoraversenyen Spanyolországban.

Rendszeresen koncertezik Európában és az Egyesült Államokban, s hangversenyútjai során olyan termekben lépett fel, mint a New York-i Carnegie Hall, a washingtoni Library of Congress, a philadelphiai Kimmel Center, a Buenos Aires-i Biblioteca Nacional, a torinói Lingotto, a müncheni Gasteig, a valenciai Palau de Música és a Zeneakadémia Nagyterme. Játszott szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Verbier Fesztiválzenekarral olyan karmesterek közreműködésével, mint Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Kovács János és Takács-Nagy Gábor.

2011-­ben lemezre vette Liszt e-­moll „Malédiction” zongoraversenyét a Weiner­ Szász Kamaraszimfonikusokkal Rohmann Imre vezényletével. E Hungaroton kiadás 2013­-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez nagydíját. Kállai Ernővel készített Mozart felvétele 2014-ben jelent meg szintén a Hungaroton lemezcégnél.

Fejérvári Zoltán 2015-ben Junior Prima díjban részesült, 2016-ban pedig elnyerte a londoni Borletti-Buitoni Trust Fellowship díját. Jelenleg a Zeneakadémia Kamarazene tanszékének oktatója.

 

Zoltánról írták:

A nagyon fiatal és nagyon ígéretes Fejérvári Zoltán Dante-szonátája … nagyszerű feladat nagyszerű megoldása… Játékában volt elképzelés és igény, kiváló manuális készség és biztonság. (Café Momus, 2011.10.07.)
Számomra az este hőse mégis egyetlen előadó, a zongorista Fejérvári Zoltán volt. A Janáček Capriccio valójában igazi zongoraverseny, bonyolult és igényes zongoráznivaló, de azon kívül a két Stockhausen-műben is közreműködött, színpadon volt egész este. Alázattal alkalmazkodott szerzőhöz, kollégához és stílushoz. Nem is próbált extra figyelmet kicsikarva „szerepelni”. Éppen csak – akármennyi és akármilyen is jutott – megoldotta feladatait. (Café Momus, Kocsis Zoltán és az UMZE, 2012.02.17.)
Fejérvári Zoltán tehetségéről, kivételes muzikalitásáról sokszor meggyőződhettünk már. … Bartók I. zongoraversenye nehéz mű, s ahogy mondani szokás, hálátlan is, a nagy erőfeszítéseket nem kompenzálja csillogással. Fejérvári precízen és irigylésre méltó hidegvérrel játszott… (Bartók Rádió Új zenei újság: 2011.11.13.)
A szünetet követően Ligeti György Zongoraversenye hangzott el. (…) Nos tegnap kiderült, magyar muzsikusok is képesek a precíz előadásmódra. Fejérvári Zoltán fergeteges teljesítményt nyújtott, (…) Nagyon ritka, hogy kortárs versenymű után ráadást játszana a zongorista. Itt azonban Fejérvári egy Kurtág tételt (Les Adieux) választott a Játékok sorozatból, amely gyönyörű, megható zárása volt ennek a nagyszerű koncertnek. (zeneszerzo.blog.hu, 2012.09.21)