Classicus Quartet

A Classicus Quartet célja a vonósnégyes-repertoár megszólaltatása Haydn vonósnégyeseitől a Bartók kvartetteken át kortárs művekig. Vonósnégyesünk a Classicus Ensemble-ből nőtt ki, ahol Tornyai Péter brácsás, és Zétényi Tamás csellista kvartettet szerettek volna megszólaltatni. A jelenlegi felállásban Rácz József és Baksai Réka hegedűsökkel már több éve dolgoznak együtt, ezalatt számtalan koncertet adva mind Budapest jelentősebb koncerttermeiben (Zeneakadémia, Vigadó, Márványterem) mind külföldön (Svájc, Németország, Törökország).

A vonósnégyes alakulásában, és fejlődésében két tanár játszik jelentős szerepet: Somfai László Bartók és Beethoven vonósnégyeseiről tartott doktori szemináriumai, illetve időnkétni szakmai tanácsai meghatározóak a kvartett számára. Arnóth Balázs nagymarosi kamarazenei fesztiválja, és rendszeres közreműködése a kvartett fejlődésében szintén alapvető fontosságú.

 

_1abDSC6293Fotó: Arnóth Balázs

Közelmúltbeli emlékezetes szerepléseik közé tartozik például Dobszay László vonósnégyesének újkori bemutatója, az ankarai Bartók Fesztiválon adott koncert, a fertődi Esterházy-kastélyban való fellépés, egy élő koncert a 6-os Stúdióból a Bartók Rádió Bartók-napján, a CentriFUGA zenei műhelyhez tartozó hét fiatal zeneszerző Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című műve által inspirált darabjainak előadása, a “Zene az Első Világháború idején” című fesztivál során négy vonósnégyes megszólaltatása a Vígadóban, Dargay Marcell vonósnégyesének bemutatása, Kurtág 90 koncert a CentriFUGA szervezésében, a Bartók Rádió ‘Zenebeszéd’ műsorán Sosztakovics 8., valamint Bartók 1. vonósnégyesével, valamint számos koncert a Közép-Európai Egyetemen, a CEUban, a FUGÁban, és külföldön (Berlin, Svájc).

Legfontosabb projektünk a Wohltemperiertes Schtreichquartett, amely egy koncertsorozat a BMC-ben, ahol a 12 alaphang egy-egy hangnemeire épülő vonósnégyeseket szólaltatjuk meg. A sorozatban 4 év alatt, évi 4 koncerten (tavasz-nyár-ősz-tél) összesen több, mint 60 mű csendül majd fel, a vonósnégyesirodalom egyedülálló keresztmetszete.